Bloende Moare

De Bloende Moare zag het levenslicht in de ketels van brouwerij De Ranke in Dottignies. We zijn samen met brouwer Nino Bacelle rond de tafel gaan zitten om ons recept uit te werken en te verfijnen. Het resultaat: een beminnelijk, doch pittig blondje. Voorwaar geen allemansvriendinnetje, daarvoor heeft ze te veel pit. Een karaktertrek die ze te danken heeft aan de zorgvuldig geselecteerde hoppebellen.

De Bloende Moare is een volmout bier van 6,5% alcohol. Volmout betekent dat de vergistbare suikers enkel afkomstig zijn uit de mout. Net voor het bottelen werd wel een beetje suiker toegevoegd, dit voor de hergisting in de fles.

Hop zorgt voor bitterheid en aroma in het bier. Als bitterhop kozen we voor Target van de familie Boeraeve uit Poperinge, als aromahop Brewers Gold van de familie Lagache uit Ploegsteert.

Bitterheid wordt uitgedrukt in IBU (International Bittering Unit). De Bloende Moare heeft een IBU van 32. Om u een beetje een idee te geven: dat is evenveel als een Duvel. Een Belgische pils heeft een IBU van ongeveer 25, een Ommeltje 40.