Brune Moare

Hebben jullie ook een bruin bier? Het was de vraag die we in de begindagen het meest te horen kregen. In Belgie is de combinatie Blond-Bruin-Tripel nog steeds zowat de Heilige Drievuldigheid. Het was duidelijk: een bruin bier mocht niet in ons aanbod ontbreken.

Op een mooie nazomerdag begaven we ons dus naar Dottignies, waar we werden ontvangen in het proeflokaal van brouwerij De Ranke. Verschillende bieren werden geproefd en gekeurd, zowel klassiekers als meer experimentele brouwsels. Al snel werd duidelijk welke richting we uit wilden, en op basis daarvan werd samen met meester-brouwer Nino Bacelle een recept opgemaakt.

Niet minder dan vijf verschillende mouten werden gebruikt, van de klassieke pilsmout tot en met de donkere chocolademout. Na toevoeging van wat kandijsuiker komen we aan een alcoholgehalte van 7%. Daarmee zitten we tussen de Bloende Moare en de Moare Tripel in.

We gebruikten enkel hop van Belhop, het bedrijf van Bart en Annebel Boeraeve uit Poperinge. Als bitterhop kozen we voor Centennial en als aromahop Kent Golding. Vanzelfsprekend gebruikten we ook dit keer enkel de hoppebellen. Net als haar twee zussen heeft ook de Brune Moare een IBU van 32.